Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018


Κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Αγαπητοί συνάδελφοι μελισσοκόμοι θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο δυστυχώς λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
            Πρόκειται για το θέμα διασφάλισης του τόπου εγκατάστασης των μελισσιών μας.
            Πολλοί συνάδελφοι αρκούνται να καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν για εγκατάσταση μελισσοκομείου τοποθετώντας σημάδια όπως λάστιχα αυτοκινήτου ή άδειες κυψέλες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι παλιές, σαπισμένες και αποτελούν εστία μόλυνσης.
            Το θέμα το έχουμε συζητήσεις επανειλημμένα σε συνελεύσεις του συλλόγου μας και τουλάχιστον για την περιοχή μας έχουμε συμφωνήσει οι περισσότεροι να τοποθετούμε κυψέλη λειτουργική που να περιέχει ζωντανό μελίσσι.
            Η ανωτέρω διευθέτηση είναι επιτακτική ανάγκη τα τηρείται απαρέγκλιτα από όλους μας για να μην δημιουργούνται προβλήματα και προστριβές μεταξύ των μελισσοκόμων.
            Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί και η εξής ιδιαιτερότητα.
            Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι επί σειρά ετών χρησιμοποιούν συγκεκριμένους τόπους εντός της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας για διαχείμαση των μελισσιών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αφήνουν μελίσσι δείκτη με αποτέλεσμα να καταλαμβάνεται από άλλους παρότι γνωρίζουν ότι το μέρος χρησιμοποιείται συνήθως από άλλο συνάδελφο. Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να εκλείψει και επιδεικνύοντας πνεύμα ευγένειας και συναδελφικότητας να σεβόμαστε το γεγονός της ιδιότυπης - άτυπης χρήσης του χώρου.
            Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει στο χώρο του μελισσοκομείου, είτε πρόκειται για μόνιμο μελισσοκομείο διαχείμασης είτε προσωρινό το τηλέφωνο του μελισσοκόμου.
            Συνοψίζοντας απευθύνουμε έκλειση προς όλους να τοποθετούν λειτουργικές κυψέλες με ζωντανά μελίσσια προκειμένου να σημαδέψουν το χώρο εγκατάστασης, να σέβονται την μακροχρόνια χρήση του μέρους που χρησιμοποιείται για διαχείμαση και να υπάρχει πάντα το τηλέφωνο επικοινωνίας.
            Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι πρέπει να τηρούμε τους γραπτούς και τους άγραφους κανόνες συμπεριφοράς και συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες, καθώς και τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και συνεργασίας με τις αρχές. 
            Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό καθώς ο σύλλογός μας συχνά γίνεται αποδέκτης παραπόνων από τις αρμόδιες αρχές, όπως το δασαρχείο, για παράνομες και παράτυπες ενέργειες μελισσοκόμων.
            Το γεγονός αυτό  εκθέτει τον κλάδος μας και διαταράσσει τις καλές σχέσεις που πρέπει να διατηρούμε με όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.